A pályázat célja az A-380 repülőgép 1:32 működőképes modelljének elkészítése részegységenként, a repülőgép gyártáshoz használatos korszerű anyagok megismerése, résztvevő partnerek kultúrájának megismerése, nyelv gyakorlás.
A modell repülő építése során minden partner repülőgép alkatrészeket készít el az alábbiak szerint:
- a Jelky (magyar) partner a repülőgép törzsének 2/3 részét az orr résztől balsa fából készíti el
- a spanyol fél a repülőgép törzs hátsó 1/3 részét és hátsó szárnyakat és vezérsíkot balsa fából,
- a német fél a szárnyakat balsa fából és a repülőgép teljes vezérlő elektronikát,
- a francia fél a teljes futóművet    
- a modell összeépítés pedig egyénileg a különböző országok által készített rész egységek alapján az országokban tartandó projket találkozókon ill. az ott kapott utasítások alapján, saját telephelyén..
Az első fontos találkozó 2009.10.05-10.09.Waiblingenben volt ahol meghatároztuk a megvalósítás pontos menetét, az előzetes terveket egyeztettük, hogy a munkákat el tudjuk kezdeni. Gyakorlati bemutatott kaptunk az egyes munkafázisok elvégzéséhez, technológiákat ismerhetünk meg. Haza jövetel után részvevő tanulók kiválasztása, tervezés és kivitelezés megkezdése, helyi sajtónak-tv-nek projek bemutatása. Prototípus megépítése majd csomagküldés Spanyolba.
2010.03.01. 43 tanuló és 12 felnőtt részvételével üzemlátogatás a Lufthansa Technik Repülőgép javító üzemben a Ferihegyi Reptér területén. 2010.04. Előadás Európa Unióról, Repülés története, Korszerű Repülőgép irányítási rendszerek Ifjúsági nap keretében.
2010,04.25-04.31. Granollers (Spanyolország) Projek találkozó az elkészült alkatrészek összeépítése a helyi sajtónak a kész prototípus bemutatása. Városlátogatás Barcelonában , Gironában, vitorláz és sport délután közös progarmok.
2010.06.06-06.11. Toulouse (Franciaország) projek találkozó fő célja az A_380 Airbus gyáregységeinek látogatása összeszerelő,hajtómű és szárny gyártó részleg. Kirándulás Carcassonaban, Toulousban városlátogatás Űrkutatási Múzeum. További feladatok 3db repülőgép törzsének elkészítése és Magyarországi projekt megszervezése.
2010.07.30. Tantestület tájékoztatása az elvégzett munkáról és találkozókról.
Modell részegységeinek építése önállóan minden partner a saját intézményében.
2010.11.05-11.07-ig rövid hétvégi modell építés Uginében csak felnőttek részvételével. Célja a 3 napnak, hogy a különböző részegységek, összeépítése, hogyan valósul meg. A beépített motorok tesztje ill. további építési feladatok megbeszélése.
2010.11.09. én újabb 50 fős csoport tesz üzemlátogatást a Lufthansa Technik szerelő bázisán ahol a felújításon lévő repülőket, megnéztük, és előadásokat hallgatunk meg a felújítás folyamatáról.
2010.12.05.-12-11-ig magyarországi projek találkozó fő célja és feladatat a repülő modellek építése 3 műhelyben mindenki saját modelljét, építi a megbeszélt módszerek alapján. A programok között a tanulóknak szerepelt foci, korcsolyázás és felnőttekkel együtt múzeum látogatás. Projek bemutatása a helyi sajtónak.
A projekt találkozó után a modelleket minden ki saját maga fejezi be azért, hogy amikor a záró találkozó lesz addigra már csak a repülőgép desing és a futómű beépítése maradjon.
2011.05.20-05.31-ig Ugine-ben a záró projekttalálkozó, amin a fő cél a modellek repülésre történő összeépítése, repülés a gépekkel. A találkozó elérte célját mert a 4db repülőgép elkészült a tesztek során alkalmasak voltak a repülésre. A repülés napján mindenki feszült figyelemmel és izgalommal várta a repülőgépek felemelkedését. A siker nem maradt el jól dogoztunk a célok megvalósultak a modellek, elkészültek és felszálltak, leszálltak, a tervnek megfelelően manővereztek. Az öröm mindenki arcán fogható volt a különböző ország a partneri együtt örültek egymás sikerének, közös volt a munka mindenki munkája benne volt a partner repülőgép modelljében. A különböző beszélt nyelvek mellet a az öröm nyelve közös volt a munkavégzés, a tevékenység nyelve közös volt a cél megvalósítása az akarat nyelve közös volt amit a pályázat építése során feledni nem lehet soha. A tanárok a tanulók különböző nyelvet beszéltek, de céljuk egy volt nem etnikai különbség dolgoztunk, kirándultunk, sportoltunk, szórakoztunk, megismertük egymás nemzeti kultúráját Örök emlék.

Képtár

Repülő modell